fötter åderbråck pensionär ben - KopiaEn vanlig missuppfattning om åderbråck är att det bara är äldre människor som drabbas, men det stämmer inte. Alla kan få åderbråck när som helst i livet och en annan missuppfattning är att man kan träna bort dem. Det kan man inte heller, men om man fått åderbråck – varför har man fått dem och hur får man bort dem?

Ett åderbråck är när det uppstår mindre utbuktningar på blodådrorna inifrån vilket kan skapa besvär för personen som drabbas och när man får besvär ska man operera åderbråck för att undvika ytterligare skada. Och något som man ska veta är att det inte går att få bort sina åderbråck på annat sätt än just genom operation, men man kan förebygga med träning. Genom att kontinuerligt röra på sig och inte stanna stillasittande i alltför långa perioder i sträck gör att man kan undvika att drabbas överhuvudtaget av bråcken. Men vad är egentligen ett åderbråck?

”Åderbråck är en utvidgning av venerna” läs mer.

Till utseendet ser åderbråck ungefär ut som blålila blåmärken, och det är egentligen exakt vad ett åderbråck kan liknas vid. Åderbråck uppstå nämligen i benens ytliga vener som en följd av att man har läckande venklaffar och ett förhöjt tryck i venerna. Men bara för att man får bråck behöver inte det betyda att man behöver medicinsk hjälp för ibland utgör bråcken inget mer än ett kosmetiskt bekymmer för den drabbade (källa). Men vem är det som drabbas av åderbråcken då? Att man får åderbråck bottnar i arv och hormoner samt kan graviditet vara en bidragande orsak och det är alltså främst kvinnor som drabbas oftare än män. Som man är det exempelvis vanligt att få åderbråck till följd av en tidigare en blodpropp (källa).