Intresset för träning blir allt större och det märks på att antalet personer som har gymkort bara växer. Men träning på gym är inte alltid det bästa – det kan leda till ont i huvudet, vara stressande och dessutom är det dyrt. Ett alternativ till gymträningen kan vara att träna utomhus eller i hemmet.

Nya studier visar att luften på gymmet kan göra så att man får ont i huvudet och får svårt att prestera, rapporterar DN. Den nya studien som är gjort av portugisiska forskare, väcker frågor om de platser där vi tränar på och huruvida dessa är så hälsosamma som de borde vara. I undersökningen har man försett elva gym med luftkvalitetsmätare. Vid flera av mätningarna visade det sig att luften innehöll höga halter av koldioxid, formaldehyd och luftburna dammpartiklar. Formaldehyd är en baskemikalie som man bland annat använder vid tillverkning av plast. Halterna var särskilt höga under träningspass när många personer var samlade på en liten yta. För att förhindra de höga halterna av föroreningar i luften måste lokalerna ha ett bra luftflöde. När de inte har det, får vi ont i huvudet och blir trötta.

Utomhusträning trendigt 3259079-varruset-vid-starten-6

Med tanke på att det faktiskt är möjligt att bli trött och få svårt att prestera när man tränar på gym, kan en bra idé vara att ta sig bort från gymmet för att träna. Något som blivit väldigt trendigt de senaste åren är att träna utomhus i grupp. Träningsformen spelar inte lika stor roll, utan det är själva känslan att träna utomhus som man vill åt. På Mitti.se kan man läsa om att folk exempelvis är villiga att betala över tusenlappen för att kravla i lera på militär träning. Experter tror att fler väljer att träna ute eftersom att gymmen, förutom att ha dålig luft, även är stressande med hög musik och metallutrustning. Utomhus blir träningen istället mer lekfull och inte fullt så strikt som inne på gymmet.

Smidigt att träna hemma 

Tycker man dock att det är jobbigt att vara utomhus i minusgrader, regn och rusk, men ändå inte vill träna på gym, kan man börja träna hemma. Förutom att man slipper stressen på gymmet, slipper man också trängseln och kan träna precis när man känner för det. Det är dessutom mycket billigare att träna hemma än att behöva betala för ett gymmedlemskap. Vet du inte riktigt hur du ska få ut det bästa av din träning i hemmet, kan du få tips på hur du tränar hemma. Något som dock kan vara lite svårt med att träna hemma är att verkligen få det gjort. Det kan vara så att telefonen ringer, man blir störd av familjemedlemmar eller ett tv-program som verkar kul. När man ska träna hemma gäller det därför att tala om för familjen att man inte vill bli störd på sin träningstid och även att man stänger av telefonen och teven. Några exempel på enkla övningar som man kan göra hemma är:

  • Alternativt utfall på ett ben genom att man har det andra benet på en stol.
  • Roddövning med gummiband.
  • Ryggresning på boll.
  • Situps på boll. Läs mer.