Allt tyder på att hälsotrenden håller i sig, även över sommaren. Det är någonting som är välkommet – men hälsans husvad är egentligen hälsosamt? Många har åsikter om vad en borde äta och kanske handlar det helt enkelt om att hitta rätt alternativ för en själv.

I en artikel från Svenska Dagbladet har man skrivit om hur hälsotrenden tydligt speglar vad vi väljer att ha på tallriken. Det är en rapport från Konsumentverket som de hänvisar till och vegetariska rätter, nötter, fröer, baljväxter och fullkornspordukter som tar större plats i kundvagnen. Bra, såklart. Samtidigt rapporterar andra tidningar om hur fetman är på väg att explodera i Sverige. Vad ska man tro på?

Saken är ju som så att det är en hälsotrend, det är dock som så att den främst trendar i storstäderna. När man kommer ut i förorten och i städer längre bort, som kanske inte är lika välbärgade – blir det snart tydligt att matvanorna förändras.

Det är lätt att vara nyttig

Därför är det ju viktigt att man når ut till dessa, som inte äter lika bra och hälsosamt eller rör på sig regelbundet. Man måste uppmärksamma dessa människor om farorna med fet och ohälsosam mat samt lyfta hur lätt det faktiskt är att äta rätt. Numera kan man ju, som de flesta vet, beställa hem mat till dörren. Det många däremot missar är att man kan ”rikta” dessa kassar, så att de innehåller nyttig mat. Exempelvis kan man få hem en GI-matkasse med smalmat, vilket också gör att det är lättare att undvika alla ”godsaker” som finns i hyllorna på affären. Du som inte vet så mycket om GI-metoden, bör läsa boken man skriver om i detta pressmeddelande. Den är skriven av Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson och de skriver då om ”den nya GI-metoden”. Mycket lärorik bok och bra att ha för att lära sig mer om hur kroppen fungerar och varför GI är en bra metod om man vill gå ner i vikt. Kom dock ihåg att hälsa inte endast handlar om viktnedgång. Det handlar om att ta hand om sin kropp, äta nyttigt – men även röra på sig regelbundet. Minst 20 minuter om dagen bör en sträva efter.