Massage är härligt, och kan förutom att öka välbefinnandet också ha medicinska effekter. Man bör unna sig massage ofta, men allra viktigast är det att gå till massören när man är gravid.

Även om graviditeten är ett helt naturligt tillstånd så är det många som upplever stora besvär under de nio månaderna, och ibland också efteråt. Kroppen utsätts för stora påfrestningar under graviditeten, och även om vissa klarar en graviditet helt utan besvär kan andra behöva hjälp på olika sätt.

Gravidmassage kan ofta hjälpa mot flera olika besvär. Om du bor i Stockholm kan du boka in den hos http://www.massagestockholm.se/gravidmassage. I den här videon går en förstagångsföderska på gravidmassage när hon är i gravidvecka 38. Det är lite sent. De flesta skulle må bra av att gå till massören tidigare i graviditeten.

En vanlig fördom är att gravida inte kan få massage, men det stämmer inte. En person som har lång erfarenhet av ge gravida kvinnor massage är Anneli Nickel i Höllviken i Vellinge kommun. Hon säger till Lokaltidningen Vellinge att det inte finns några risker med gravidmassage, men så är hon också specialutbildad på området i Danmark.

Kan en doula ge gravidmassage?

Att ta hjälp av en doula har blivit allt vanligare i Sverige. En doula är en kvinna som assisterar föderskan under förlossningen, och ibland också innan och efteråt. I hela Sverige finns ungefär 200 doulor, skriver Allehanda.se, men efterfrågan är större än så.

En doula kan ha många uppgifter, som att vara ett sällskap under förlossningen och hålla huvudet kallt. Den viktigaste uppgiften är att coacha kvinnan, men det kan också bli aktuellt att ge massage.

Det är viktigt att doulan är någon som verkligen brinner för att hjälpa kvinnan. En som verkligen gör det är Linda Häggkvist i Karlstad. Hon är inte bara doula, utan erbjuder ett stort antal tjäsnter för gravida, bl.a. massage och utbildning i andnings- och avslappningsteknik. Lär mer om hennes verksamhet här.