Många kanske tror att den allra mest effektiva träningen är löpning eller ett hårt spinningpass men så är faktiskt inte fallet. En utav de allra mest effektiva träningsformerna som finns, är att träna med boll.

724024-gym-still-life

När det kommer till träning finns självklart vissa träningsformer som är mer effektiva än andra. Här kan man läsa om att den som tycker att löpning är lite tråkigt kan hitta massor av andra träningsformer, som faktiskt är mer effektiva än vad löpning är. Några exempel man ger i just den texten är rodd, hoppa hopprep och att svinga med så kallade kettlebells. Ett annat exempel på en träningsform som visat sig vara supereffektiv och som dessutom är väldigt trendig just nu är träning med bollar.

Ett roligt redskap

Träningsbollen fick sitt stora genomslag på gymmen genom att den blev ett populärt redskap på crossfiten, som erövrade Sverige för ett antal år sedan. Tränare och gymexperter säger att bollen har många fördelar som träningsredskap och att den kan användas för att komma i riktigt god form. En egenskap som bollen har till fördel är att man kan göra mycket roligt med den och att den blir ett lekfullt inslag i träningen. En annan fördel som den har är att den inte är lika statisk som andra redskap. Dynamiken som uppstår när man tränar med en boll gör att flera muskler aktiveras och man kommer även lättare åt muskler som man annars inte använder så ofta, skriver GP.

Grupp eller individuellt

Med bollen kan man både träna individuellt och i grupp. Föredrar man ett gruppass finns många sådana där man tar hjälp av just en boll. Friskis & svettis har exempelvis ett pass som kallas Power hour. Passet går ut på att man skapar en riktig festkänsla i gymsalen och det ska verkligen kännas som man befinner sig på ett party och inte i en träningslokal. Under passet använder man sedan bollen i knäböj, man lyfter upp bollen över huvudet och studsar den. Genom att variera övningarna med bollen tränar man verkligen hela kroppen och bollen fungerar både som en tyngd och ett balansredskap.