Graviditeten beskrivs ofta som en dans på rosor, men vad man inte ska glömma bort i sammanhanget är att även rosor har taggar – så att ha krämpor och besvär under sin graviditet är helt naturligt. Här är de allra vanligaste besvär man drabbas av som gravid.

Att unna sig massage som gravid är något som flera gör för att minska krämporna man råkar på under en graviditet, men vilka krömpor är de vanligaste? Varje kvinna är unik så hur graviditeten ter sig är annorlunda för alla och därmed även de besvär man får dras med. Men vanligt är det klassiska gravidillamåendet, trötthet och foglossning. Så hur lindrar man dessa besvär? Det är något som Svenska Yle tipsar om:

  • Illamåendet – kan bero på förhöjda halter av graviditetshormonet alla kvinnor får i början av graviditeten och har man dessutom en överproduktion av sköldkörtelhormon kan illamåendet slå kraftigare. har man ofta ett kraftigare illamående. Illamåendet kan lindras av vissa receptbelagda mediciner eller genom att äta torra saker såsom bröd eller skorpor.
  • Halsbränna och förstoppning – beror ofta på hormonet Progesteron som slappnar av den glatta muskulaturen vilket gör att magmunnen slappnar av och man upplever halsbränna. Hormonet påverkar även våra tarmar och gör att gravida upplever förstoppning, men för båda dessa besvär kan plommon lindra
  • Trötthet – vila, det är den enda boten. Man tror att tröttheten är kroppens sätt att sänka den gravida kvinnans tempo så att kroppen kan lägga energi på att ge näring till fostret, så låt kroppen göra det.
  • Järnbrist – uppstår på grund av att hemoglobinvärdet sjunker och kan motverkas av järntabletter
  • Foglossning – sker när kroppen förbereder sig för förlossning och gör att ledbanden mjuknar, men om detta sker tidigt i graviditeten är det viktigt att vila och inte anstränga sig för mycket för detta kan nämligen leda till för tidig förlossning och i värsta fall till missfall.
  • Sammandragningar – vanligt förekommande och oftast ofarligt men om man upplever smärtsamma sammandragningar tidigt i graviditeten bör man uppsöka läkarvård.