För den som lider av fetma rekommenderas alltid i första hand en så kallad konservativ metod: energireducerad kost, motion och i vissa fall en måttlig medicinering. Detta sker allra bäst med hjälp av en läkare eller dietist. Men för en del tycks det inte hjälpa, och de behöver mer radikala sätt att komma ur sin övervikt. Då finns det överviktskirurgi, framför allt två olika typer: gastric bypass och gastric sleeve. Gastric sleeve är en nyare metod som inte innebär en lika stor anatomisk förändring.

När dieter och träning inte tycks funka finns det fortfarande utvägar ur övervikt. Har du ett BMI (Body Mass Index) på över 30 kan du bli erbjuden en operation för att komma ur din övervikt. På Nordiskt Centrum för Kirurgi erbjuder de både kostrådgivning men också Gastric bypass och den nyare typen Gastric sleeve. Där kan du också själv räkna ut ditt BMI i deras BMI Kalkylator.

Att genomgå en överviktsoperation innebär inte att du måste förändra dina kostvanor. Tvärtom blir det extra viktigt att du ser till att få i dig rätt näring, eftersom du inte kommer kunna äta lika mycket som förut. Svenskarna fortsätter stadigt att öka i vikt, det skriver bland annat nwt.se, och utveckligen och forskningen går framåt.

Vem kan få Gastric sleeve?

Fördelen med Gastric sleeve är att det inte innebär en omkoppling i magsäcken, som man gör vid en Gastric bypass. Istället gör man magsäcken mindre genom att göra om det till ett slags ”rör”. Precis som vid Gastric bypass minskar det här ingreppet den hormonella styrningen av mättnadskänslan.

En annan fördel är att det inte finns risk för tarmvred från en Gastric sleeve, som idag är den populäraste operationsmetoden bland överviktspatienter (ca 80% väljer den här metoden enligt Nordiskt Centrum för Kirurgi). Gastric sleeve har generellt färre biverkningar och är med andra ord ett av våra mest effektiva viktnedgångsmetoder, skriver bland annat GP.se.

Är du myndig, har en BMI på över 30 och inte lider av någon hjärt- eller kärlsjukdom kan du få en Gastric sleeve. Du ska inte heller lida av sura uppstötningar som inte kan behandlas med läkemedel, då kommer du rekommenderas en Gastric bypass istället. Du kan dock bli tvungen att finansiera den själv, vilket börjar bli allt vanligare.

Att gå ner en massa i vikt kan innebära en hel del överskottshud. Är det mediciniskt motiverat kan du ansöka om bukplastik som ditt landsting kan remittera.